Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Maine cohousing design and energy efficient home design Richard Renner Architects
Coastal Co-Housing Community > In this small co-housing development, three couples, committed to environmental stewardship and intelligent retirement housing, have realized their dream of aging gracefully and creatively together. The project is located on a 16-acre coastal site on which a standard subdivision with five separate houses was permitted by zoning. However, the zoning ordinance also made it possible to construct a zero-lot-line subdivision if 40% of the land remained open space. The tight clustering of this project ensures that 80% of the property will remain open. The main building is a unified composition of three homes and a commons, the latter complete with living and kitchen area, library, media room, workout room, art studio, roof deck with kitchen garden, shared HVAC systems, central garage, and an apartment for a future caregiver. The separate guesthouse has a living area, five bedrooms, and a basement playroom. Both buildings are sited and designed to maximize views, cross-ventilation, and opportunities for natural light and solar collectors. The design preserves individual privacy while encouraging interaction. A wood pellet boiler and solar collectors provide heat and hot water. A 25 KW solar array provides electricity; more is possible. Maximizing space for collectors was one determinant of building form. While each unit has a unique plan and character, the complex has a unified aesthetic and scale that reinterpret indigenous New England architecture.